Férfi torna Mindenki tornája Női torna Ritmikus gimnasztika Aerobik Akrobatikus torna

Torna Eb: Kovács sporttörténelmi ezüstérme

Szerző: matsz - 2017-04-21 20:22:19


Sporttörténelmet írt Kovács Zsófia a tornászok kolozsvári Európa-bajnokságán, ahol az egyéni összetett döntőben ezüstérmet szerzett.

Az ezüstérmes Kovács Zsófia a kolozsvári Európa-bajnokságon edzője, Trenka János társaságában

A riói olimpikon már a csütörtöki selejtezőből a második helyen került be a 24-es egyéni összetett fináléba, így a teljes magyar delegáció bízott abban, hogy eséllyel pályázik a dobogóra. Kovács ugráson kezdett, a szépen kivitelezett Jurcsenkó dupla csavarra 14.600 pontot kapott, és ezzel az első szer után vezetett. Kedvence, a felemáskorlát következett, ahol elsőnek szólították. Itt is hibátlanul teljesített, 14.333 pontot kapott gyakorlatára, és továbbra is az élen állt. Gerendán utolsóként lépett a szerhez, ez a gyakorlatot is hiba nélküli lett, 13.466-ra értékelte a zsűri, és Kovács még mindig vezetett. A végén a talaj jött, angol riválisa előtt mutatkozott be, 13.033 pontot ért a gyakorlat. Az utolsó pillanatig nem lehetett tudni, hogy ki lesz az Európa-bajnok, végül Elissa Downie nyert 55.756 ponttal, Kovács Zsófia pedig a dobogó második fokára állhatott 55.432 ponttal. Ez pedig azt jelenti, hogy Kovács a magyar női torna legjobb eredményét érte el Európa-bajnokságon az egyéni összetett döntők tekintetében, 1990-ben, Ónodi Henrietta nyert egyéni összetettben kontinensviadalon érmet, méghozzá bronzot.

A másik magyar döntős, Dévai Boglárka különösebb hiba nélkül versenyzett, és 49.198 ponttal 24-ként zárt.

Folytatás szombaton a szerenkénti finálékkal, ahol Berki Krisztián lólengésben, Kovács Zsófia ugrásban és felemáskorláton, Dévai Boglárak pedig ugrásban érdekelt.

Kovács Zsófia:
Nagyon-nagyon örülök, egyszerűen forog velem a világ, még ki se jutottam a mixed zónából, körbevettek az újságírók, nyakamban lóg az érem, szinte azt se tudom, hol vagyok, sodródom az eseményekkel, eredményhirdetés, interjúk, nekem ehhez még hozzá kell szoknom. A napom nagyon jól indult, délelőtt pihentünk Bogival, ebéd után elkészítettük a hajat és a sminket, és a 15 órás busszal mentünk ki a csarnokba. Már a melegítésen minden jól ment, meg voltam elégedve. Amikor beléptem a csarnokba, és megláttam a nagy közönséget, egy pillanatra meglepődtem, hiszen nem vagyok ehhez szokva, de egyáltalán nem lett úrrá rajtam az izgalom, szinte fel se fogtam, hogy Eb-döntőben vagyok. Mivel egyéni összetett volt, csak egyet kellett ugranom, nagyon jó lett a Jurcsenko dupla csavar, beleálltam, nem volt lapos. A jó pontszám és az első hely lendületet adott. A felemáskorlátom talán kapkodósabb volt a selejtezőhöz képest, de minden kötésem megvolt, és jó pontszámot is kaptam rá. Ekkor még követtem, és tudtam, hogy 2 szer után is az élen állok. Gerendán utolsóként szólítottak, és úgymond a mumus szerem előtt se izgultam, szép, lendületes gyaki volt, persze apróságokon még kell javítani. Mivel azonnal mentem a következő szerhez, már nem tudtam, hogy hányadik helyen állok. A talaj is nagyon jól sikerült, de tudtam, hogy a brit versenyzőnek erősebb a talaja, mint az enyém. Egyáltalán nem vagyok csalódott, hogy végül ő nyert és én ezüstérmes lettem, óriási dolog ez számomra. Még nem tudok a szombati döntőkre koncentrálni, de ahogy beérek a szállodába már csak ez fog lebegni a szemem előtt.
Dévai Boglárka:
Ez az egyéni összetett döntő most nem úgy sikerült, mint a csütörtöki selejtező, valahogy nem tudtam felpörögni. Különösebb rontás nélkül megcsináltam a szereket, talajon volt ellépésem, gerendán megingásom, legjobban az ugrás sikerült. Én már annak is örültem, hogy itt lehettem a fináléban, és nagyon boldog vagyok, hogy Zsófinak összejött az ezüstérem. Az ugrás fináléra mindenképpen felpörgetem magam, mert szeretném megmutatni szombaton, hogy mire vagyok képes.
Draskóczy Imre, női szövetségi kapitány:
A magyar női torna nagy sikeres ez, mindannyian nagyon boldogok vagyunk. 1990 óta, Ónodi Henrietta bronzérme óta senki sem tudott egyéni összetettben dobogóra állni, úgyhogy mindannyian szárnyalunk, nem volt még ezüstérme a magyar női tornának Eb-n összetettben. Mindkét versenyző komolyan helyt állt, nagyon profi módon, kiválóan tornáztak, én most a lelátóról figyeltem mindenkit, mivel edzőik kísérték őket a szerekhez. A legnagyobb feszültségben bizonyára Trenka János volt, Zsófi edzője, aki végig mellette volt. Bevallom őszintén számítottunk a pontszerzésre egyéni összetettben, de azt korábban álmomban sem gondoltam volna, hogy dobogó lesz belőle, ráadásul ezüst, alig elmaradva az aranyérmes pontszámtól.
Dr. Magyar Zoltán, MATSZ-elnök:
Az összetett verseny minden szert überel, aki itt tud teljesíteni, az a legjobb tornászok közé tartozik. És büszkén mondhatom, Kovács Zsófi Európa legjobb tornászai közé tartozik, felnőtt a feladathoz, a kritikus időszakokban is helyt tudott állni, nem látszott rajta az izgalom, hiába volt zsúfolásig megtelt stadion. Óriási előrelépés ez, a magyar női tornának egyéni összetettben még soha nem volt 2. helye, Ónodi Heni bronzérme volt a legjobb. A pontozóbírók becsülik, tisztelik, minden delegáció jött oda hozzánk gratulálni, olyan euforikus volt a hangulat, hogy utoljára talán akkor éreztem ezt, amikor én nyertem. Zsófié a jövő, a következő nagy feladat, hogy a világ élmezőnyéhez zárkózzon fel. Szombaton jönnek az újabb finálék, ahol pontszerzéseket remélek, és ha Berki Krisztián nem ront, akkor meglehet az arany is. Soha ilyen sikeres még nem volt a magyar torna az Európa-bajnokság első fordulója után, hiszen nyolc finálénk lett. Ez is azt mutatja, hogy jó úton haladunk.
Altorjai Sándor, csapatvezető:
Non plus ultra, röviden ezt tudom mondani. Nagyon régen volt összetett érem, fantasztikus eredmény ez. Téthelyzetben mindkét lány ott tudott lenni, és meg tudták csinálni a gyakorlatokat. A selejtezőben Zsófi több mint egy ponttal maradt el a győztes Downie-tól, most pedig mindössze három tized volt közöttük a különbség. Zsófi nagyon fiatal, még csak másodéves felnőtt, van benne komoly potenciál. bízom benne, hogy sok örömet okoz még nekünk. És ne felejtsük el, hogy szombaton még jönnek a szerfinálék!

2017 áprilisi hírek

Hírarchívum